Mogen producten zonder KIWA-keur zomaar aan het drinkwatersysteem gekoppeld worden?

Kiwa speelt een cruciale rol in het certificeren van materialen en producten die worden gebruikt in diverse sectoren, waaronder:
drinkwatervoorziening, bouwmaterialen, medische apparatuur, gastoestellen, duurzame producten en consumentenproducten.
Dit gebeurt via het Kiwa-keurmerk.

De eisen uit de relevante regelingen zijn ondergebracht in beoordelingsrichtlijnen (BRL), die een eisenpakket vormen waaraan producten moeten voldoen om gecertificeerd te worden.
Kiwa adviseert de overheid over de toelating van producten en de uitvoering van de regelingen, en zorgt ervoor dat producten die in contact komen met drinkwater veilig zijn voor de volksgezondheid.
Samenwerking met organisaties zoals het RIVM helpt bij het bewaken en verbeteren van de drinkwaterkwaliteit.

Tot nu toe heeft Kiwa voornamelijk een adviserende rol en zijn er slechts enkele fabrikanten die kranen met magneetventielen ter certificering laten testen bij Kiwa.
Dit gebeurt op vrijwillige basis en is geen verplichting.
Er zijn momenteel geen actieve partijen die afsluiters zoals magneetventielen en (kogel)kranen met Kiwa-keur hebben.

Is ons drinkwatersysteem in Nederland dan slecht geregeld? Nee.
De Drinkwaterwet voorziet in strikte regels voor producten die in ons drinkwatersysteem worden gebruikt, zodat deze geen schadelijke stoffen afgeven aan het drinkwater.
Materialen zoals messing mogen bijvoorbeeld niet afgeven aan het drinkwater. 
Daarom worden b.v. drinkwaterleidingen meestal aangelegd met koperen leidingen en zijn loden leidingen zeldzaam.
Voor nieuwe leidingen worden veilige materialen gebruikt die voldoen aan de huidige eisen van de Drinkwaterwet.

De Drinkwaterwet regelt de productie en distributie van drinkwater en de organisatie van de openbare drinkwatervoorziening.
Deze wet stelt strenge eisen aan de kwaliteit van het drinkwater om de volksgezondheid te beschermen, inclusief het controleren van chemische, biologische en fysische parameters. Drinkwaterbedrijven moeten een betrouwbare levering van drinkwater garanderen, wat betekent dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar moet zijn voor consumenten.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de wet en kan sancties opleggen bij overtredingen.
Daarnaast stimuleert de wet duurzame waterwinning en -gebruik om de drinkwatervoorziening op lange termijn te waarborgen.

Hoewel er stappen worden gezet voor het certificeren van drinkwaterproducten, is dit nog geen verplichting en wordt het niet grootschalig toegepast.
In de toekomst is het de bedoeling om dit wel verplicht te stellen, maar op dit moment blijft het de verantwoordelijkheid van fabrikanten, leveranciers en installateurs om ervoor te zorgen dat producten die in contact komen met het drinkwatersysteem geen schadelijke stoffen afgeven.
Samen houden we ons drinkwater veilig.


Dit artikel is tot stand gekomen met informatie van:

 

  • wetten.overheid.nl
  • drinkwaterplatform.nl
  • RIVM
  • KIWA.nl

(geschreven 24-02-2025) Informeer je zelf goed alvorens je producten aansluit op het drinkwater netwerk!

Magneetventielen en kogelkranen, afsluiters koop je bij PneuFood B.V. HollandMagneetventielen en kogelkranen, afsluiters koop je bij PneuFood B.V. Holland